Öğretmenlerin Okul İklimi ile Örgütsel Adanmışlıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öğretmenlerin Okul İklimi ile Örgütsel Adanmışlıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi


Özet Görüntüleme: 36 / PDF İndirme: 37

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10686423

Anahtar Kelimeler:

Örgütsel adanmışlık, okul iklimi, öğretmen

Özet

Bu çalışma, öğretmenlerin okul iklimi ile örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesini öğretmenlerin algısı ile belirlemeyi amaçlamıştır. Araştırmacılar, ilişkisel tarama yöntemini kullanmıştır. Araştırma sonucuna göre; örgütsel iklim ve örgütsel adanmışlık düzeyleri  ortalamanın üstünde çıkmıştır. Bu durumda katılımcıların algıladığı örgütsel adanmışlık ve örgütsel iklim düzeyi oldukça yüksek seviyededir. Öğretmenlerin algılarına göre örgütsel iklim algılarının kadın ve erkeğe göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Ancak örgütsel adanmışlık ölçeğinde farklılık bulunmakta ve kadınlar lehinedir. Diğer bir ifade ile kadınların adanmışlıkları erkeklerden fazladır. Yine, örgütsel iklim  ile örgütsel adanmışlık ölçeği ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Ayrıca öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda örgütsel adanmışlık ve örgütsel iklim  algılarının evli ve bekara göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Örgütsel iklim ölçeği ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ancak örgütsel adanmışlık  ölçeği ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 11-15 yıl grubun örgütsel adanmışlık  algısı 6-10 yıl arası mesleki deneyim grubundan daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır.  Yine öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda örgütsel adanmışlık ve örgütsel iklim ölçeğinin öğrenim durumlarına göre herhangi bir farklılık çıkmamıştır. Son olarak araştırma kapsamındaki öğretmenlerin örgütsel adanmışlık ile örgütsel iklim arasında anlamlı, orta düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Yapılan regresyon analizine göre, öğretmenlerin örgütsel adanmışlık algılarının örgütsel iklim algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir ifade ile örgütsel adanmışlık boyutundaki 100 birimlik artışın öğretmenlerin örgütsel iklim algılarını % 52,6 artırmaktadır.  

Referanslar

Akduman, G., & Hatipoglu, Z. (2020). e impact of perceived organizational support on organizational depression and organizational dedication. Journal of Research in Business, 96-126.

Aydın, S. (2019). Öğretmenlerin görüşlerine göre okul yöneticilerinin yönetim süreçlerini kullanma becerilerinin okul iklimine etkisi (Kocaeli ili örneği) (Yüksek Lisans Tezi).

Canlı, S., Demirtaş, H., & Özer, N. (2018). Okul İklimi Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İlköğretim Online, 1797-1811.

Çalışkan, S. C. (2014). Pozitif örgütsel davranış değişkenleri ile yeni araştırma modelleri geliştirme arayışları: Pozitif örgütsel davranış değişkenlerinin işe adanmışlık, tükenmişlik ve sinizm üzerine etkileri ve bu etkileşimde örgütsel adalet algısının. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 363-382.

Dernowska, U. (2014). Global Education at School – from Cultural to Global Com petence: Teacher’s Role and Tasks. Studies in Global Ethics and Global Education, 28–42.

Doğan, Ü. (2015). Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin örgütsel adanmışlık düzeyleri ile müdürlerinin hizmetkâr liderlik davranışlar arasındaki ilişki .

Gill, A. S., & Mathur, N. (2007). Improving employee dedication and pro-social behavior. International Journal of Contemporary Hospitality Managemen, 328-334.

Gürkan, G. Ç. (2006). Örgütsel iklimin örgütsel bağlılık üzerinde etkisi ve Trakya Üniversitesi’nde örgüt iklimi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılması (Yüksek Lisans tezi).

Hoy, W. (1990). Organizational Climate and Culture: A Conceptual Analysis of the School Workplace. Journal of Educational and Psychological Consultation, 149–168.

Karakuş, M. (2008). İlköğretim Okul Yöneticilerinin ve Öğretmenlerin Duygusal Zekâ Yeterliklerinin, Öğretmenlerin Duygusal Adanmışlık, Örgütsel Vatandaşlık ve İş Do yumu Düzeylerine Etkisi. . Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri.

Mamaç, M. (2019). Sınıf öğretmenlerinin mobbinge maruz kalma düzeyleri ile örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yüksek Lisans tezi).

Maşeroğlu, G. (2021). Öğretmenlerin Örgütsel Adanmışlıkları İle Okul İklimi Ve Yaşam Doyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi . Rize : Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü .

Preble, B., & Gordon, R. (2011). Transforming School Climate and Learning. Beyond Bullying and Compliance. Corwin: Thousand Oaks.

Simbre, A. P., & Ancho, I. V. (2019). Examining school climate and teachers’ organizational commitment. International Conference on Educational, 197-203.

Sırıklıgil, R. (2020). Eğitim kurumlarında liderlik kapasitesi ve örgütsel adanmışlık arasındaki ilişki (Yüksek Lisans tezi).

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.

Yavan, Ö. (2016). Örgütsel davranış düzleminde adanmışlık. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 278-296.

Yurter, Y. (2016). İlkokul ve ortaokullarda okul iklimi ile örgütsel yaratıcılık davranışları arasındaki ilişki (Yüksek Lisans tezi).

Yüceler, A. (2009). Örgütsel bağlılık ve örgüt iklimi ilişkisi: Teorik ve uygulamalı bir çalışma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 445-458.

Yayınlanmış

2024-02-19

Nasıl Atıf Yapılır

Aral, M., İzgi, S., Özen, K., Aydıner, C. Özgür, Oğuz, Şeyma, & Şenol, N. U. (2024). Öğretmenlerin Okul İklimi ile Örgütsel Adanmışlıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Öğretmenlerin Okul İklimi ile Örgütsel Adanmışlıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(4), 552–560. https://doi.org/10.5281/zenodo.10686423

Sayı

Bölüm

Makaleler