Okul Müdürlerinin Yaratıcı liderlik Özelliklerinin Öğretmenlerin Mesleki Motivasyonlarına Etkisinin İncelenmesi

Okul Müdürlerinin Yaratıcı liderlik Özelliklerinin Öğretmenlerin Mesleki Motivasyonlarına Etkisinin İncelenmesi


Özet Görüntüleme: 96 / PDF İndirme: 36

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.11639591

Anahtar Kelimeler:

Mesleki motivasyon, okul müdürü, öğretmen, yaratıcı liderlik

Özet

Bu araştırmada, öğretmenlerin görüşlerine göre, okul yöneticilerinin yaratıcı liderlik özellikleri ile öğretmenlerin mesleki motivasyonlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin mesleki motivasyon ve okul müdürlerinin yaratıcı liderliği algı düzeyleri ortalamanın üstünde çıkmıştır. Cinsiyete göre incelemede; okul müdürlerinin yaratıcı liderliği ve öğretmenlerin mesleki motivasyon algılarının kadın ve erkeğe göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Yaşa göre incelemede; öğretmenlerin mesleki motivasyon ve yaratıcı liderlik algıları ile yaş grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve 41 yaşın üstündeki öğretmenlerin mesleki motivasyon algıları 31-40 yaş arası öğretmenlerden daha yüksek olduğu; 31-40 yaş arası ile 41 yaş ve üstü öğretmenlerin yaratıcı liderliği algıları 22-30 yaş arası öğretmenlerden daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. Mesleki deneyime göre incelemede ;fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve 1-5 yıl arası mesleki deneyime sahip  öğretmenlerin mesleki motivasyon algıları 6-10 yıl ve 11-15 yıl arası mesleki deneyime sahip  öğretmenlerden daha yüksek olduğu; okul müdürlerinin yaratıcı liderliği algıları mesleki deneyim farklılıklarına göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Medeni duruma göre incelemede, öğretmenlerin, yaratıcı liderlik algıları ile mesleki motivasyonları evli bekar durumuna göre değişmemektedir. Ayrıca okul müdürlerinin yaratıcı liderliği ile öğretmenlerin mesleki motivasyon algıları arasında istatistiki yönden anlamlı, orta düzeyde ve pozitif bir ilişki çıkmıştır. Son olarak öğretmenlerin algılarına göre; okul müdürlerinin yaratıcı liderliği algıları öğretmenlerin mesleki motivasyon algılarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Diğer bir ifade ile okul müdürlerinin yaratıcı liderlik boyutundaki 100 birimlik artışın öğretmenlerin mesleki motivasyon algılarını % 39,5 artırmaktadır.  

Referanslar

Adams, C., Olsen, J., & Ware, J. (2017). The School Principal and Student Learning Capacity. Educational Administration Quarterly , 556-584.

Ceviz, H. (2018). Toplumdaki Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Algı İle Öğretmenin Mesleki Motivasyonu Arasındaki İlişki . Düzce : Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü .

Heyns, M. M., McCallaghan, S., & Roos, C. E. (2021). Creative leadership and employee work wellness: Supervisor support as a mediator. Journal of Psychology in Africa, 12–18.

Marzano, R., Waters, T., & McNulty, B. (2005). School Leadership That Works-From Research To Results. Alexandria. Association for Supervision and Curriculum Development, 5-20.

Mumford, M. D., Scott, G. M., Gaddis, B., & Strange, J. M. (2002). Leading creative people: Orchestrating expertise and relationships. The Leadership Quarterly, 705–750.

Ng, A. (2017). School leadership preparation in Malaysia: Aims, content and impact. Educational Management Administration and Leadership, 1002-1019.

Özay, M. A., & Kaymaz, K. (2023). Yenilikçi İş Davranışı ve Öncülleri Üzerine Bir Araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 275-293.

Özgenel, M., & Aktaş, A. (2020). Okul Müdürlerinin Liderlik Stillerinin Öğretmen Performansına Etkisi. Uluslararası Liderlik Çalışmaları Dergisi: Kuram ve Uygulama, 1-18.

Öztürk, M., & Zembat, R. (2015). Okul öncesi yöneticilerinin yaratıcı liderlik özellikleri ile okul iklimi arasındaki ilişkinin incelenmesi. The Journal of Academic Social Science Studies, 455-467.

Stoll, L., & Temperley, J. (2009). Creative leadership teams capacity building and succession planning. British Educational Leadership, Management & Administration Society, 12–18.

Şahin, M. (1999). Milli Eğitim Bakanlığı hizmet içi eğitim faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik öneriler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 221-227.

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.

Theodosiou, V., & Karagiorgi, Y. (2017). Primary school heads’ professional socialization and leadership development in Cyprus. International Journal of Leadership in Education, 661-681.

Töre, E. (2017). Entelektüel Sermayenin Yenilikçi İş Davranışına Etkisinin Bilgi Paylaşımı, Öz-Yeterlilik ve İç Denetim Odağı Perspektifinden İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. İstanbul : İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Tunçer, P. (2011). Örgütsel değişim ve liderlik. Sayıştay Dergisi , 57-83.

Uçar, R., & Sağlam, E. (2019). Okul Müdürlerinin Yaratıcı Liderlik Özellikleri: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 417-435.

Yayınlanmış

2024-06-13

Nasıl Atıf Yapılır

Ekici, Ömer, Ekici, Y., Konakcı, G., Büyükbahçıvan, E., & Kunt, A. (2024). Okul Müdürlerinin Yaratıcı liderlik Özelliklerinin Öğretmenlerin Mesleki Motivasyonlarına Etkisinin İncelenmesi: Okul Müdürlerinin Yaratıcı liderlik Özelliklerinin Öğretmenlerin Mesleki Motivasyonlarına Etkisinin İncelenmesi. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(2), 128–136. https://doi.org/10.5281/zenodo.11639591