Öğretmen Özerkliğinin Sınıf Yönetim Stillerine Etkisinin İncelenmesi
Öğretmen Özerkliğinin Sınıf Yönetim Stillerine Etkisinin İncelenmesi
Özet Görüntüleme: 97 / PDF İndirme: 38
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10969031Anahtar Kelimeler:
Öğretmen, öğretmen özerkliği, sınıf yönetimi stilleriÖzet
Bu araştırmada, öğretmenlerin görüşlerine göre, öğretmen özerkliğinin sınıf yönetim stilleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın ilk bulgusunda; sınıf yönetimi stilleri ve öğretmen özerkliği düzeyleri ortalamanın üstünde çıkmıştır. Analiz sonucunda; erkeklerin sınıf yönetimi stilleri algıları kadınlardan daha yüksek çıkmıştır. Diğer yandan öğretmen özerkliği algılarının kadın ve erkeğe göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Yaş gruplarına göre incelemede; öğretmen özerkliği ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 31-40 yaş arası grubun öğretmen özerkliği algısı 41-50 yaş arası gruplardan daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. Sınıf yönetimi stilleri ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 31-40 yaş arası grubun sınıf yönetimi stilleri algısı 20-30 yaş arası gruplardan daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. Diğer yandan öğretmen özerkliği ve sınıf yönetimi stilleri algılarının öğretmenlerin evli veya bekar olmalarına göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Öğrenim durumlarına göre incelemede; yüksek lisans mezunu öğretmenlerin özerklik algısı lisans mezunlarından daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer yandan sınıf yönetimi stilleri algılarında öğrenim durumuna göre herhangi bir farklılık bulunmadığı ortaya çıkmıştır. Mesleki deneyime göre incelemede; öğretmen özerkliği ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ancak sınıf yönetim stilleri ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 17-24 yıl arası grubun sınıf yönetimi stilleri algısı 1-8 yıl arası gruplardan daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. Diğer yandan öğretmen özerkliği ve sınıf yönetimi stilleri algılarının görev yaptığı kurum türü gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Son olarak araştırma kapsamındaki öğretmen özerkliği ile sınıf yönetimi stilleri genel boyutları arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunurken öğretmenlerin özerklik algıları sınıf yönetimi stilleri algılarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Diğer bir ifade ile öğretmenlerin özerkliği boyutundaki 100 birimlik artışın sınıf yönetimi stilleri algılarını % 23,1 artırmaktadır.
Referanslar
Adhikari, S. (2021). Practıce Of Teacher Autonomy For Professıonal Development . Kathmandu: Faculty Of Education Tribhuvan University .
Aktan, S., & Sezer, F. (2018). Sınıf yönetimi stilleri ölçeği’nin psikometrik özelliklerinin incelenmesi. Kastamonu Education Journal, 439-449.
Al-Mansoori, K. (v2008). Symposium in learner autonomy. Exerter Conference Selections, 34-37.
Aoki, N. (2002). Aspects of teacher autonomy: Capacity, freedom, and responsibility. Challenges to research and practice, 111-124.
Aoki, N. (2002). In Learner Autonomy 7: Challenges to Research and Practice. Teacher Autonomy: Capacity, Freedom and Responsibility., 111-124.
Ayral, M. (2014). Öğretmen özerkliği ile öğrenci başarısı arasındaki ilişki: PISA örneği. Eğitim Bilimleri Araştırma Dergis, 207-218.
Benson, P. (2007). Autonomy in language teaching and learning. Language Teaching, 21-40.
Çolak, İ., & Altınkurt, Y. (2017). Okul iklimi ile öğretmenlerin özerklik davranışları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 33-71.
Ertem, H. Y., & Gökalp, G. (2020). Parents’ perceptions of school climate and parent involvement in terms of educational levels of parents and grade of their children. Hacettepe University Journal of Education, 78-91.
Işlak, O., & Gök, R. (2022). ilkokulda çevrimiçi ders sürecinde Sınıf Yönetimi Becerileri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 350-366.
Koçak, A. (2018). He Effects Of Teacher Autonomy Perceptıons Of Englısh As A Foreıgn Language Teachers On Theır Burnout Levels: Van Case. Konya: Necmettin Erbakan Unıversıty.
Koşar, G., & Akbaba, E. (2016). The interconnection between individually guided professional development activities and the emergence of autonomous teachers. International Journal of Humanities and Social Science Invention, 6-13.
Öztürk, İ. H. (2011). Öğretmen özerkliği üzerine kuramsal bir inceleme. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 82-99.
Prichard, C., & Moore, J. (2016). The balance of teacher autonomy and top- down coordination in ESOL programs. TESOL Quarterly, 190- 201.
Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.
Webb, P. T. (2002). Teacher Power: The Exercise of Professional Autonomy in an Era of Strict Accountability. Teacher Development, 47-62.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.