Yazım Kuralları

DERGIYE GÖNDERILEN ÇALIŞMALAR AŞAĞIDAKI SIRAYA UYMALIDIR:
  1. Birinci sayfa (Yazar Bilgileri ve çalışmanın Türkçe İngilizce başlığı); Çalışmanın Türkçe ve İngilizce başlıkları sayfada ortalanmış, tek satır aralıklı, Times New Roman dilinde, 12 punto büyüklüğünde ve yazar(lar)ın ad ve soyadları, ORCID numaraları, adresleri, telefon numaraları ve e-posta adreslerinin hemen altında yazıya katkı sırasına göre yazılmıştır. sola hizalanmış ve birbirinin altında sıralanmıştır. Yazarlar arasındaki yazışmalardan (yazışma yazarı) sorumlu olacak yazarın yanına tırnak içinde "yazışma yazarı" ibaresi eklenir.
  2. İkincisi (Çalışma, başlık dosyasından bir bütün olarak verilir); Buna göre; İNGILIZCE BAŞLIK; Yeni Romen karakterli, ortalanmış, 12 punto, kalın ve Times kullanılmamalıdır. Yazar/yazarların ad ve soyadları verilmemelidir.
  3. "ÖZET" başlığı; Times New Roman, 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. 200 kelimeyi geçmeyen tek bir paragraf olmalıdır. Özet, işi neden yapmanız gerektiğini belirten tek cümlelik bir giriş cümlesi ile başlamalıdır. Giriş, amaç, konular veya araştırma grubu, veri toplama araçları, prosedür yöntemi, veri analizi, kısaca bulgular, kısa bir sonuca yer verilmeli, ancak başlık olarak verilmemelidir.
  4. "İngilizce başlık" (Türkçe özet yazım kuralları geçerlidir).
  5. Anahtar Kelimeler: Alfabetik sırayla, virgülle ayrılmış, en az 3 en fazla 5 kelime olmalıdır. Times New Roman, 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır.
  6. Makale bölümleri; Makale metni şu bölümlerden oluşmaktadır: "GİRİŞ", "YÖNTEMLER", "BULGULAR", "TARTIŞMA VE SONUÇ", "ÖNERİLER", "GENİŞLETİLMİŞ ÖZET", "KAYNAKLAR". Bu başlıklar; Sol yaslı, büyük harflerle, 12 punto ve kalın).
  7. Gerekli görüldüğünde REFERANSLAR'dan önce "TEŞEKKÜRLER" bölümü yazılır.
  8. Yazar telif hakkı devir formülü: Sorumlu yazar tarafından imzalanan formdur.

 

YAZI

ÖNEMLI NOT: YAZILI ŞABLONA GÖRE GÖNDERILMEYEN TÜM ÇALIŞMALAR DIKKATE ALINMAYACAKTIR!!!

 BAŞLIK

Çalışmanın başlığının ilk büyük harfi, ortası kalın olacak şekilde 12 Times New Roman ile yazılacaktır. Türkçe ve İngilizce başlıklardaki özel isimlerin sadece ilk harfleri büyük yazılacaktır. Kalan her kelimenin ilk harfleri küçük olmalıdır.

ÖZET

Times New Roman, 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. 200 kelimeyi geçmeyen tek bir paragraf olmalıdır. Özet, işi neden yapmanız gerektiğini belirten tek cümlelik bir giriş cümlesi ile başlamalıdır. Giriş, amaç, konular veya araştırma grubu, veri toplama araçları, prosedür yöntemi, veri analizi, kısaca bulgular, kısa bir sonuca yer verilmeli, ancak başlık olarak verilmemelidir.

İngilizce gönderilen eserlerde; Türkçe özet, İngilizce özetin altına eklenmelidir.

 ANA METİN

Çalışmanın konusu, akıl yürütme, problem ve araştırmanın kuramsal veya kavramsal çerçevesi ortaya konulmalı, ana kaynaklar hakkında değerlendirme yapılmalıdır. Giriş bölümünün son paragrafında çalışmanın amacı ve özgün değeri belirtilmelidir. Girişteki tanımlar, kısaltmalar, varsayımlar ve varsa sınırlamalar gerekçeleriyle birlikte bu bölümde sunulmalıdır.

Makale metni; Times New Roman 12 punto, ilk satır 1 cm ve satır aralığı 1,5 punto olmalıdır. Sayfa kenar boşlukları her taraftan (alt, üst, sağ, sol) 2,5 cm olmalıdır. Bölümler arasına veya paragraflardan sonra 6 nk boşluk bırakılmalıdır.

Ana metinde yer alacak şekil, grafik, fotoğraf ve çizelgeler çalışmada belirtildikleri yerde verilmeli ve numaralandırılmalıdır. Şekil, grafik ve fotoğraflar JPG, TIFF formatında gönderilecektir. Tablolara tablo numarası ve başlık yazılmalıdır. Tablolar sayfa düzenine göre 8, 9 veya 10 punto olarak yazılabilir. Türkçe yazılmış makalelerde ondalık gösterimler "virgül" işaretiyle, İngilizce gönderilen makalelerde ondalık gösterimler "nokta" işareti ile gösterilmelidir.

GENİŞLETİLMİŞ ÖZET

Dergimiz 2023 yılı itibariyle tüm makalelerin Genişletilmiş Özetler ile birlikte yayınlanmasına karar vermiştir. Genişletilmiş Özet, makalelerin uluslararası okunabilirliğini ve atıfını kolaylaştıracak bir yöntemdir. Genişletilmiş Özet, Türkçe makalelerden İngilizce; İngilizce makaleler Türkçe olarak talep edilecektir. Genişletilmiş Özet, makalelerin dergimize ilk başvurusu sırasında talep edilecektir. Genişletilmiş Özet, Kaynaklar'dan hemen önce ve makalenin ana metni bittikten sonra yerleştirilmelidir. Çalışmanın probleminin, amacının, yönteminin ve sonuçlarının geleneksel özetten daha ayrıntılı olarak tartışılacağı Genişletilmiş Özet, Türkçe makaleler için İngilizce olacağı gibi, makaleler için de uluslararası atıfların önünü açacaktır. Öte yandan dergimize İngilizce olarak gönderilen makalelerden Türkçe Genişletilmiş Özet istenecek ve bu da ulusal atıfların önünü açacaktır. Genişletilmiş özetlerdeki amaç, ulusal ve uluslararası erişilebilirliği ile birlikte bir esere atıf yapılmasını kolaylaştıracaktır.
Genişletilmiş özetin Türkçe versiyonu tercihen 500-800 kelime, İngilizce versiyonu ise 800-1200 kelime arasında olmalıdır; çalışmanın amacını, problemini, yöntemini, bulgularını ve sonuçlarını başlıklarda açıkça belirtmelidir. Genişletilmiş özetteki alt başlıklar çalışmanın türüne (araştırma/inceleme) bağlı olarak değişebilir.