Okul İkliminin Öğretmenlerin Örgütsel Adanmışlıkları Üzerine Etkisinin İncelenmesi
Okul İkliminin Öğretmenlerin Örgütsel Adanmışlıkları Üzerine Etkisinin İncelenmesi
Özet Görüntüleme: 60 / PDF İndirme: 77
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11218270Anahtar Kelimeler:
Örgütsel adanmışlık, okul iklimi, öğretmen, tutumÖzet
Bu araştırmada, öğretmenlerin görüşlerine göre okul ikliminin öğretmenlerin örgütsel adanmışlıkları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre örgütsel adanmışlık ile okul iklimi algı düzeylerinin ortalamanın üstünde çıkmıştır. Cinsiyetlerine göre incelemede; erkek öğretmenlerin okul iklimi algıları kadın öğretmenlerden fazla çıkmıştır. Ayrıca kadın öğretmenlerin örgütsel adanmışlık algıları erkek öğretmenlerden fazla çıkmıştır. Buna göre erkek öğretmenlerin okul iklimi algıları kadın öğretmenlerden fazla çıkmıştır. Ayrıca kadın öğretmenlerin örgütsel adanmışlık algıları erkek öğretmenlerden fazla çıkmıştır. Medeni duruma göre incelemede; okul iklimi ve örgütsel adanmışlık algılarının medeni durumlarına göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Diğer yandan örgütsel adanmışlık ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 1-5 yıl arası mesleki deneyime sahip öğretmenlerin adanmışlık algıları 6-10 yıl ve 16-20 yıl arası mesleki deneyime sahip gruplarından daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. Okul iklimii ölçeği ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki herhangi bir istatistiksel fark bulunmamıştır. Yine, öğretmenlerin algılarına göre okul iklimi ve örgütsel adanmışlık algılarının öğrenim durumlarına göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Son olarak araştırma kapsamındaki öğretmenlerin okul iklimi ile örgütsel adanmışlık genel boyutları arasında anlamlı, orta düzeyde ve pozitif bir ilişki çıkmıştır. Öğretmenlerin okul iklimi algıları örgütsel adanmışlık algılarını anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Buna göre öğretmenlerin okul iklimi boyutundaki 100 birimlik artışın örgütsel adanmışlık algılarını % 53,6 artırdığı bulunmuştur.
Referanslar
Afalobi, O. A. (2005). Infl uence of organizational climate and locus of control on job satisfaction and turnover intentions. IFE PsychologIA, 102-113.
Alim, N. (2019). Öğretmenlerin algılarına göre öğretmen liderliği ile örgütsel adanmışlık arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yüksek Lisans Tezi).
Altunay, E. (2017). İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel güven ve adanmışlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, 37- 66.
Aytekin, M. (2016). Lider üye etkileşiminin örgütsel adanmışlık üzerine etkisi (Yüksek Lisans Tezi).
Bahadır, Z., & Certel, Z. (2016). Beden eğitimi öğretmenlerinin örgütsel sessizlikleri ile örgütsel adanmışlıklarının incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 135-146.
Canlı, S., Demirtaş, H., & Özer, N. (2018). Okul İklimi Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İlköğretim Online, 1797-1811.
Cerit, Y. (2010). The effects of servant leaderhip on teacher’s organizational commitment in primary schools in Turkey. International Journal of Leaderhip in Education, 301-317.
Çelik, S. (2011). Ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin örgütsel adanmışlıkları ile öğretmenlere yönelik yıldırma davranışları arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi).
Day, C. (2004). A passion for teaching. London: Routledge Falmer.
Dee, J. R., Henkin, A. B., & Singleton, C. A. (2006). Organizational commitment of teachers in urban schools: Examining the effects of team structures. Urban Education, 603-627.
Demirhan, M. (2013). Akademisyenlerin adalet ve etik algılarının örgütsel adanmışlıklarına etkisi (Yüksek Lisans Tezi).
Doğan, Ü. (2015). Özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenlerin örgütsel adanmışlık düzeyleri ile müdürlerinin hizmetkâr liderlik davranışlar arasındaki ilişki .
Erden, T. (2019). Okul müdürlerinin liderlik stilleri ve örgütsel sosyalleşmenin örgütsel adanmışlığı yordaması (Yüksek Lisans Tezi).
Gürkan, G. Ç. (2006). Örgütsel iklimin örgütsel bağlılık üzerinde etkisi ve Trakya Üniversitesi’nde örgüt iklimi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin araştırılması (Yüksek Lisans tezi).
Karakuş, M. (2008). İlköğretim Okul Yöneticilerinin ve Öğretmenlerin Duygusal Zekâ Yeterliklerinin, Öğretmenlerin Duygusal Adanmışlık, Örgütsel Vatandaşlık ve İş Do yumu Düzeylerine Etkisi. . Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri.
Kızıl, Ş. (2014). Öğretmenlerin duygusal zekâları ile örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişki (Yüksek Lisans tezi).
Mamaç, M. (2019). Sınıf öğretmenlerinin mobbinge maruz kalma düzeyleri ile örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Yüksek Lisans tezi).
Riehl, C., & Sipple, J. (1996). Making the most of time and talent: Secondary school organizational climates, teaching tasks environments, and teacher commitment. American Educational Research Journal, 873-901.
Simbre, A. P., & Ancho, I. V. (2019). Examining school climate and teachers’ organizational commitment. International Conference on Educational, 197-203.
Sırıklıgil, R. (2020). Eğitim kurumlarında liderlik kapasitesi ve örgütsel adanmışlık arasındaki ilişki (Yüksek Lisans tezi).
Sivik, S. (2018). Öğretmenlerin örgütsel adanmışlıkları ile lider-üye etkileşimi ve motivasyonel dil kullanımı arasındaki ilişki (Yüksek Lisans tezi).
Smart, J. (2003). Organizational Effectiveness of 2-year colleges: The centrality of cultural and leadership complexity. Research in Higher Education, 673-703.
Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.
Ulusoy, T. (2014). Okullarda sergilenen dağıtımcı liderlik davranışları ile öğretmenlerin iş doyumu ve örgütsel adanmışlıkları arasındaki ilişkiler (Yüksek Lisans tezi).
Yıldırım, Z. (2014). Ortaokul öğretmenlerinin örgütsel bağlılık düzeylerine yöneticilerinin etik liderlik davranışlarının etkisi (Şanlıurfa örneği.
Yıldız, K. (2013). Örgütsel bağlılık ile örgütsel sinizm ve örgütsel muhalefet arasındaki ilişki. . Turkish studies-international periodical for the languages, literature and history of Turkish or Turkic, 853-879.
Yüceler, A. (2009). Örgütsel bağlılık ve örgüt iklimi ilişkisi: Teorik ve uygulamalı bir çalışma. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 445-458.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.