Okul Müdürlerinin Program Liderliği ile Öğretmenlerin İnovatif Düşünme Eğilimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Okul Müdürlerinin Program Liderliği ile Öğretmenlerin İnovatif Düşünme Eğilimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Özet Görüntüleme: 98 / PDF İndirme: 47
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10969007Anahtar Kelimeler:
Eğitim programları liderliği, inovatif düşünme eğilimleri, okul müdürüÖzet
Bu araştırmada, öğretmenlerin görüşlerine göre, okul müdürlerinin program liderliği ile öğretmenlerin inovatif düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin inovatif düşünme eğilimleri algıları ile okul müdürlerinin göstermiş olduğu eğitim programları liderliği algı düzeyinin ortalamanın üstünde çıktığı görülmektedir. Ayrıca, öğretmenlerin algılarına göre eğitim programları liderliği ve inovatif düşünme eğilimleri algılarının kadın ve erkek ile evli ve bekar öğretmenlere göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Diğer yandan eğitim programları liderliği ölçeği ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu sonuca göre 41 yaş ve üzeri öğretmenlerin eğitim programları liderliği algısı 31-40 yaş arası öğretmen grubundan daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. İnovatif düşünme eğilimleri ölçeği ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki herhangi bir istatistiksel fark bulunmamıştır. Yine eğitim programları liderliği ölçeği ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu sonuca göre 16 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahip öğretmenlerin eğitim programları liderliği algısı 11-15 yıl arası mesleki deneyime sahip öğretmenlerden daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. Ayrıca, eğitim programları liderliği ölçeği ile çalıştığı okul türü gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu sonuca göre ilkokul ve ortaokulda çalışan öğretmenlerin eğitim programları liderliği algısı lisede öğretmenlik yapan gruplardan daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır. Son olarak, araştırma kapsamındaki öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerinin eğitim programları liderliği ile inovatif düşünme eğilimleri genel boyutları arasında anlamlı, orta düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Yine, okul müdürlerinin eğitim programları liderliği algılarının inovatif düşünme eğilimleri algılarını anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Diğer bir ifade ile okul müdürlerinin eğitim programları liderliği boyutundaki 100 birimlik artışın inovatif düşünme eğilimleri algılarını % 25.4 artırmaktadır.
Referanslar
Altun, Z., & Vural, D. (2017). Okul önce si dönemde düşünme becerileri: öğretmen görüşleri. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergi, 214-224.
Aras, B. (2020). Ortaokul öğrencilerinin inovatif yenilikçi düşünme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Afyonkarahisar il örneklemi). Afyon : Afyon Kocatepe Üniversitesi.
Avcı, A. (2019). Örgütsel Değişim Ve Örgüt Yönetiminde Karizmatik Liderlik ve Eleştirel Bir Bakış . Uluslararası Liderlik Çalışmaları Dergisi: Kuram ve Uygulama, 148-157.
Aybek, B. (2006). Konu ve beceri temelli eleştirel düşünme öğretiminin, öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimi ve düzeyine etkisi. Çukurova University, Institute of Social Sciences.
Balcı, A. (2005). Açıklamalı Eğitim Yönetimi Terimleri Sözlüğü. . Pegem Yayıncılık.
Bayirli, A. (2021). Anadolu Lisesi Müdürlerinin Eğitim Programı Liderliği Ve Öğretmenlerin Mesleki Gelişimlerine Etkisi . Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü .
Bayırlı, A., & Balcı, A. (2021). Okul müdürlerinin eğitim programı liderliğini belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirme çalışması. TEBD, 1252-1276.
Bilir, B., Akbaş, U., & Darıca, N. (2022). Okul öncesi öğretmenlerine yönelik inovatif düşünme eğilimi ölçeğinin geliştirilmesi. Eğitim Teknolojisi Kuram Ve Uygulama, 233-253.
Çelik, V. (2013). Eğitimsel liderlik. Ankara: Pegem Yayınları.
Demirel, Ö. (2020). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme. Ankara: Pegem .
Deveci, İ., & Kavak, S. (2020). Ortaokul öğrencilerinin yenilikçilik algıları ve yenilikçi düşünme eğilimleri: bir keşfedici ardışık desen. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 346-378.
Doğan, S., & Özdemir, L. (2021). tratejik Liderlik Kavramı, Özellikleri, Yetkinlikleri ve Stratejik Liderlik Davranışının işletmelere Sağladığı Katkılar Anlambilim. MTÜ Sosyal ve Beşri Bilimler Dergisi , 1-13.
Glatthorn, A. A., Jailall, J. M., & Jailall, J. K. (2017). The principal as curriculum leader: Shaping what is taught and tested . SAGE Publishing.
Huisman, C., Wissen, V., & Leo, J. (2004). Localization effects of firm startups and closures in the Netherland 2004, Vol. 38 Issue 2, p. annals of Regional Science, 291-310.
Kılıç, B., & Tezel, Ö. (2011). İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık düzeylerinin belirlenmesi. Journal of Turkısh Scıence Educatıon, 84-101.
Kogabayev, T., & Maziliauskas, A. (2017). The definition and classification of innovation. Journal of Business and Public Administration, 59–72.
Kurnaz, A. (2013). Eleştirel düşünme öğretimi etkinlikleri planlama-uygulama ve değerlendirme. . Eğitim Kitabevi.
MEB. (2018). Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği. Resmi Gazete.
Nappi, J. S. (2017). The importance of questioning in devel oping critical thinking skills. Delta Kappa Gamma Bulletin, 17-20.
Paf, M. (2019). Ortaokul öğrencilerinin bilişimsel düşünme becerileri ile yaratıcı problem çözme becerileri arasındaki ilişki. Aydın : Aydın Adnan Menderes Üniversitesi.
Peter, E. E. (2012). Critical thinking: Essence for teach ing mathematics and mathematics problem solving skills. African Journal of Mathematics and Computer Science Research, 3–43.
Sarıoğlu, S., & Uğur, U. (2014). Yöneticilik Ve Liderlik Ayrımında Kişisel Farklılıkların Rolü . Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 122-137.
Sönmez, V., & Alçapınar-Gülderen, F. (2015). Örnekleriyle eğitimde program değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık.
Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.
Taşpınar, M. (2017). Kuramdan uygulamaya öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
Yeşil, A. (2016). Liderlik ve Motivasyon Teorilerine Yönelik Kavramsal Bir İnceleme. Uluslararası Akademik Yönetim Bilimleri Dergisi, 158-180.
Yörük, S., & Akdağ, G. (2010). İlköğretim Okul Müdürlerinin Öğretimsel Liderlik Davranışlarının Etkililiği Ölçeğinin Geliştirilmesi. Kuramsal Eğitimbilim, 66- 92.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.