Okul Müdürlerinin Karar Verme Stillerinin Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisinin İncelenmesi

Okul Müdürlerinin Karar Verme Stillerinin Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisinin İncelenmesi


Özet Görüntüleme: 43 / PDF İndirme: 82

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10686454

Anahtar Kelimeler:

İş tatmini, karar verme stilleri, öğretmen

Özet

Bu araştırmada, öğretmenlerin görüşlerine göre; okul müdürlerinin karar verme stillerinin öğretmenlerin iş doyumuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmacılar, ilişkisel tarama yöntemini kullanmıştır. Ayrıca iş tatmini ve karar verme stilleri düzeyi ortalamanın üstünde çıkmıştır. Bu durumda katılımcıların algıladığı karar verme stilleri ve iş tatmini düzeyi oldukça yüksek seviyededir. Öğretmenlerin algılarına göre karar verme stilleri ve iş tatminleri algılarının kadın ve erkeğe; evli ve bekara göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Yine iş tatmini ölçeği ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ancak Karar verme stilleri  ölçeği ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 31-40 yaş arası grubun karar verme stilleri  algısı 41 yaş ve üstü grubundan daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır. Ayrıca, iş tatmini ölçeği ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ancak karar verme stilleri  ölçeği ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 6-10 yıl grubun karar verme stilleri  algısı 1-5 yıl, 11-15 yıl ve 16 yıl ve üstü mesleki deneyim grubundan daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır. Yine öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda karar verme stilleri ölçeğinin öğrenim durumlarına göre herhangi bir farklılık çıkmamıştır. Ancak iş tatmini algılarında istatistiki olarak fark çıkmıştır buna göre lisansüstü mezunu öğretmenlerin iş tatmini  algıları lisans mezunu öğretmenlerden daha yüksek çıkmıştır. Son olarak araştırma kapsamındaki öğretmenlerin karar verme stilleri ile iş tatmini arasında herhangi bir istatistiksel olarak ilişki bulunmamaktadır. Öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda okul müdürlerinin karar verme stilleri algılarının iş tatmini algılarını anlamlı bir şekilde yordamamaktadır. Başka bir ifadeyle, karar verme stilleri algılarındaki değişimin, öğretmenlerin iş tatmini algılarını etkilemediği görülmektedir. 

Referanslar

Anderson, D. R., Sweeney, D. J., Williams, T. A., Camm, J. D., & Cochran, J. J. (2016). introduction to management science: Quantitative approaches to decision making. Boston: Cengage Learning.

Aziri, B. (2011). Job satisfaction: A literature review. Management Research and Practice, 77-86.

Başol, O., & Çömlekçi, M. F. (2020). İş Tatmini Ölçeğinin uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 17-31.

Demirtaş, Z. (2010). Teachers' job satisfaction levels. Procedia Social and Behavioral Sciences, 1069-1073.

Dilekçi, Ü. (2022). Teacher autonomy as a predictor of job satisfaction. Bartın University Journal of Faculty of Education, 328-337.

Evans, L. (1997). Addressing problems of conceptualization and construct validity in researching teachers' job satisfaction. Educational Research, 319-331.

Findlay, N. M. (2015). Discretion in student discipline: Insight into elementary principals’ decision making. Educational Administration Quarterly, 472-507.

Gülbahar, B. (2020). Investigation of the relationship between teachers' supervisor support, work engagement, school effectiveness and job satisfaction perceptions. Participatory Educational Research (PER), 1-20.

Kelchtermans, G., Piot, L., & Ballet, K. (2011). The lucid loneliness of the gatekeeper: Exploring the emotional dimension in principals' work lives. Oxford Review of Education, 93-108.

Robbins, S. P., & Judge, T. A. (2012). Organizational Behavior (15th ed.). NJ: Prentice Hall.

Skaalvik, E. M., & Skaalvik, S. (2021). Teacher burnout: Relations between dimensions of burnout, perceived school context, job satisfaction and motivation for teaching. A longitudinal stud. Teachers and Teaching, 602-616.

Spillane, J., & Kenney, A. W. (2012). School administration in a changing education sector: The U.S experience. Journal of Educational Administration, 541-561.

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.

Taşdelen, A. (2002). Öğretmen Adaylarının Farklı Psiko-Sosyal Değişkenlere Göre Karar Verme Stilleri. Doktora Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Taubman, P. M. (2009). Teaching by numbers: Deconstructing the discourse of standards and accountability in education. New York: Routledge.

Tekin, Y. F. (2018). Okul müdürlerinin karar verme stilleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişki: karma bir uygulama (Aydın ili örneği). Aydın: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Temur, Ö. F. (2012). Öğretmen algılarına göre yöneticilerin karar verme stillerinin öğretmenlerin örgütsel bağlılığına etkisi (Rize İli Örneği). Rize: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Walter, J., Kellermanns, F. W., & Lechner, C. (2012). Decision making within and between organizations rationality, politics, and alliance performance. Journal of Management, 1582-1610.

Weick, K. E. (2009). Making sense of the organization. Volume 2: The impermanent organization. New York: John Wiley.

Yıldız, K. (2012). İlköğretim okulu yöneticilerinin karar verme stilleri. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 104-133.

Zencirkıran, M., & Keser, A. (2018). Örgütsel davranış. Bursa: Dora Yayıncılık.

Yayınlanmış

2024-02-19

Nasıl Atıf Yapılır

Kızıltoprak, M., Salık, H., Önan, E., Eröncel, C., Şimşek, M., & Üzer, L. (2024). Okul Müdürlerinin Karar Verme Stillerinin Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisinin İncelenmesi: Okul Müdürlerinin Karar Verme Stillerinin Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisinin İncelenmesi. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(4), 577–585. https://doi.org/10.5281/zenodo.10686454

Sayı

Bölüm

Makaleler

Aynı yazar(lar)ın dergideki en çok okunan makaleleri