Eğitim Kurumlarındaki İklimin Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisinin İncelenmesi

Eğitim Kurumlarındaki İklimin Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisinin İncelenmesi


Özet Görüntüleme: 26 / PDF İndirme: 49

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10686371

Anahtar Kelimeler:

Örgüt iklimi, iş doyumu, öğretmen, job satisfaction

Özet

Bu araştırmada, öğretmenlerin görüşlerine göre; eğitim kurumlarındaki iklimin öğretmenlerin iş doyumuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; iş doyum  düzeyi ortalamanın üstünde ve örgüt iklimi düzeyi ise ortalamanın altında çıkmıştır. Bu durumda katılımcıların algıladığı iş doyum düzeyi oldukça yüksek seviyededir. Öğretmenlerin algılarına göre örgüt iklimi ve iş doyumu algılarının kadın ve erkeğe; öğrenim durumlarına göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Örgüt iklimi ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 31-40 yaş arası grubun örgüt iklimi algısı 41-50 yaş arası yaş grubundan daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır. İş doyum ölçeği ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Yine öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda örgüt iklimi algılarının evli ve bekara göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Ancak iş doyum algılarında istatistiksel olarak farklılık bulunmaktadır. Buna göre evli öğretmenlerin iş doyum algısı bekarlara göre daha yüksektir. Örgüt iklimi ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 11-15 yıl arası grubun örgüt iklimi algısı 0-5 yıl ve 16-20 yıl arası mesleki deneyim grubundan daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır. İş doyumu ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 21 yıl üstü grubun iş doyumu algısı 0-5 yıl, 6-10 yıl ve 16-20 yıl arası mesleki deneyim grubundan daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır. Ayrıca, araştırma kapsamındaki öğretmenlerin örgüt iklimi ile iş doyumu arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Yapılan regresyon analizine göre; öğretmenlerin örgüt iklimi  algılarının iş doyumu algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir ifade ile örgüt iklimi boyutundaki 100 birimlik artışın iş doyumu algılarını % 93,2 artırmaktadır. 

Referanslar

Bauman, C. L. (2013). An exploration of the interconnectedness between elementary teacher job satisfaction, school culture and student achievement: a study in two Canadian elementary schools. University of Southern Quennsland.

Brunetto, Y., & Warthon, R. F. (2005). The impact of NPM on the job satisfaction of a range of Australian public sector employees. Asia Pacific Journal of Human Resources, 289-304.

Chughati, F. D., & Perveen, U. (2013). A Study of Teachers Workload and Job Satısfaction in Public And Private Schools At Secondary Level in Lahore City Pakistan, 2(1), . Lahore City, 202–214.

Cohen, J., McCabe, E. M., Michelli, N. M., & Pickeral, T. (2009). School climate: Research, policy, practice, and teacher education. Teachers College Record, 180-213.

Deniz, M., & Çoban, R. (2016). Örgütse iklim ile çalışan bağlılığı arasındaki ilişkileri belirlemeye yönelik bir araştırma. Örgütsel Davranış.

Harputlu, Ş. (2014). Job Satisfaction and Its Relation with Perceived Workload: An Application in a Research Institution. Ankara: Middle East Technical University, Department of Industrial Engineering.

Hoy, W. K., & Miskel, C. G. (2010). Educational administration: theory, research, and practice. Ankara: Nobel.

Kurşun, A. T., & Yılmaz, E. (2020). Investigation of the relationship between school culture and job satisfaction: A meta-analysis study. Research on Education and Psychology , 1-17.

McLester, S., & Dufour, R. (2012). Professional learning communities at work. District Administration, 48-61.

Mert, A., & Özdemir, G. (2019). Öğretmenlerin Psikolojik Okul İklimi Algıları ile İş Doyumu Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 91-109.

Sabri, P. S., Ilyas, M., & Amjad, Z. (2011). Organizational culture and its impact on the job satisfaction of the university teachers of Lahore. International Journal of Business and Social Science, 121-128.

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.

Thapa, A., Cohen, J., Guffey, S., & Higgins-D’Alessandro, A. (2013). A review of school climate research. Review of Educational Research, 357-385.

Tripathi, S., & Goel, M. R. (2015). An empirical study of employee job satisfaction in terms of organizational culture in technical education institutions in NCR. Journal of Advanced Research in Engineering & Management, 17-27.

Tsai, Y. (2011). Relationship between organizational culture, leadership behavior and job satisfaction. BMC Health Services Research, 1-9.

Türkçapar, Ü. (2012). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Farklı Değişkenler Açısından İş Doyumu Düzeylerinin İncelenmesi. Gefad , 331-346.

Unutmaz, S. (2014 ). Factors Affectıng Job Satısfactıon Of Employees In A Publıc Instıtutıon . Ankara: Metu.

Wang, M. T., & Degol, J. L. (2016). School climate: a review of the construct, measurement, and impact on student outcomes. Educational Psychology Review, 315-352.

Yılmaz, A., & Ceylan, Ç. (2011). İlköğretim okul yöneticilerinin liderlik davranış düzeyleri ile öğretmenlerin iş doyumu ilişkisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 277-294 .

Yılmaz, K., & Altınkurt, Y. (2013). Örgütsel İklim Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13-20.

Yayınlanmış

2024-02-18

Nasıl Atıf Yapılır

Ak Susulu, Özge, Demiroğlu, R., Akça, H., Aksoy, S., Canan, K., & Tortop, T. (2024). Eğitim Kurumlarındaki İklimin Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisinin İncelenmesi: Eğitim Kurumlarındaki İklimin Öğretmenlerin İş Doyumuna Etkisinin İncelenmesi. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(4), 526–534. https://doi.org/10.5281/zenodo.10686371

Sayı

Bölüm

Makaleler