Öğretmenlerin Örgütsel ve Yönetsel Motivasyonun Verimliliğe ve Bireysel Başarı Performansına Etkisinin İncelenmesi

Öğretmenlerin Örgütsel ve Yönetsel Motivasyonun Verimliliğe ve Bireysel Başarı Performansına Etkisinin İncelenmesi


Özet Görüntüleme: 42 / PDF İndirme: 54

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10685507

Anahtar Kelimeler:

Bireysel başarı performansı, verimlilik, öğretmen, örgütsel ve yönetsel motivasyon

Özet

Bu araştırmada, öğretmenlerin çalışan ve yönetsel motivasyonun verimliliğe ve bireysel başarı performansına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya ilişkisel tarama modeli ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin, örgütsel ve yönetsel motivasyon, verimlilik ve bireysel iş performansı düzeyleri ortalamanın üstünde çıktığı görülmektedir. Analizlerde, kadınların örgütsel ve yönetsel motivasyon algıları erkeklerden daha yüksek çıkmıştır. Mesleki deneyimlere göre incelemede; verimlilik ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 5 yıl ve daha az grubun verimlilik algısı 6-10 yıl arası mesleki deneyim gruplarından daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır. Yine örgütsel-yönetsel motivasyon ile mesleki deneyim gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 5 yıl ve daha az grubun örgütsel-yönetsel motivasyon algısı 6-10 yıl ve 11-15 yıl arası mesleki deneyim gruplarından daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin örgütsel ve yönetsel motivasyon, verimlilik ve bireysel iş performans algılarının lisans ve yüksek lisans mezuniyetine göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Yaş grupları incelemesinde; örgütsel-yönetsel motivasyon ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur ve 46 yaş ve üzeri grubun örgütsel-yönetsel motivasyon algısı 25-31 ile 32-38 yıl arası yaş gruplarından daha yüksek algıladıkları sonucu çıkmıştır. Ayrıca araştırma kapsamındaki öğretmenlerin verimlilik ile bireysel iş performans algıları arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki; verimlilik ile örgütsel-yönetsel motivasyon algıları arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki ve son olarak bireysel iş performans ile örgütsel-yönetsel motivasyon algıları arasında anlamlı, orta düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Son olarak, öğretmenlerin örgütsel ve yönetsel motivasyon algılarının verimlilik  algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir ifade ile öğretmenlerin örgütsel ve yönetsel motivasyon boyutundaki 100 birimlik artışın verimlilik  algılarını % 25,7 artırmaktadır. Yine öğretmenlerin örgütsel ve yönetsel motivasyon algılarının bireysel iş performans algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir ifade ile öğretmenlerin örgütsel ve yönetsel motivasyon boyutundaki 100 birimlik artışın bireysel iş performans algılarını % 34,1 artırmaktadır.   

Referanslar

Akan, M., & Kanık, İ. (2018 ). Farklılıkların Yönetiminin Örgüt Kültürüne Olan Etkisi: İstanbul’da Faaliyet Gösteren Hizmet Sektöründeki Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma. UİİİD-IJEAS, 657-674.

Cesare, J., & Sadri, G. (2003). Do all carrots look the same? Examining the impact of culture on employee motivation. Management Research News, 29-40.

Çöl, G. (2008). Algılanan Güçlendirmenin İşgören Performansı Üzerine Etkileri. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9-18.

Glen, C. (2006). Key skills retention and motivation: the war for talent still ranges and retention is the high ground. Industrial and commercial training, 37-45.

Gözcü, H. (2019). Spor Merkezi Yöneticilerinin Liderlik Tarzlarının Çalışan Performansı İle İlişkisi . Sakarya : Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi .

Kılıç Aksoy, Ş. (2020). Çalışanların Motivasyonunu Etkileyen Faktörler: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde Bir Analiz. Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AKSOS), 89-111 .

Meyer, J. P., Becker, T. E., & Vandenberghe, C. (2004). Employee commitment and motivation: A conceptual analysis and integrative model. Journal of applied psychology, 991-1007.

Mücevher, M., & Erdem, R. (2019). Başarılı Yönetici Ve Yöneticilik: Kavramsal Bir Çerçeve. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 48-77.

Örücü, E., & Kanbur, A. (2008). Örgütsel Yönetsel Motivasyon Faktörlerinin Çalışanların Performans ve Verimliliğine Etkilerini İncelemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma: Hizmet ve Endüstri İşletmesi Örneği. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 85–97.

Saltürk, M. (2006). İşletme Yönetiminde Yöneticinin Kişilik Özellikleri İle Algılanan Yönetim Başarısı Arasındaki İlişki ve Bir Araştırma. İstanbul: İstanbul Üniversitesi.

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.

Tuttle, A. (2003). What employees want. Industrial distribution, 63-67.

Yayınlanmış

2024-02-18

Nasıl Atıf Yapılır

Yıldız, N., Bekiroğlu, M., Bubuş, İlyas, Dipi, A. C., Aktaş, M. G. N., & Öztürk, C. (2024). Öğretmenlerin Örgütsel ve Yönetsel Motivasyonun Verimliliğe ve Bireysel Başarı Performansına Etkisinin İncelenmesi: Öğretmenlerin Örgütsel ve Yönetsel Motivasyonun Verimliliğe ve Bireysel Başarı Performansına Etkisinin İncelenmesi. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(4), 510–518. https://doi.org/10.5281/zenodo.10685507

Sayı

Bölüm

Makaleler