Öğretmenlerin Görüşlerine Göre Okul İkliminin Öğretmen Özerkliğine Etkisinin İncelenmesi
Öğretmenlerin Görüşlerine Göre Okul İkliminin Öğretmen Özerkliğine Etkisinin İncelenmesi
Özet Görüntüleme: 99 / PDF İndirme: 43
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10685422Anahtar Kelimeler:
Öğretmen özerkliği, örgüt iklimi, öğretmenÖzet
Bu araştırmada öğretmenlerin görüşlerine göre okul ikliminin öğretmen özerkliğine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmen özerkliği ortalamanın üstünde ve örgüt iklimi ortalamanın altında çıkmıştır. Örgüt iklimi ölçeği ile yaş gruplarının aritmetik ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve 31-40 yaş arası grup 41-50 yaş arası grubuna göre daha yüksek örgüt iklimi algıladıkları sonucu çıkmıştır. Öğretmenlerin örgüt iklimi ve öğretmen özerkliği algılarının evli ve bekara göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Diğer yandan örgüt iklimi ölçeği ile mesleki deneyim grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş ve 6 - 10 yıl arası grup 16-20 yıl ile 21 yıl ve üstü gruplarına göre daha yüksek örgüt iklimi algıladıkları sonucu çıkmıştır. Öğretmen özerkliği ile mesleki deneyim grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Buna göre 1-5 yıl arası grup 6-10 yıl ve 11-15 yıl arası grubuna göre daha yüksek öğretmen özerkliği algıladıkları sonucu çıkmıştır. Yine öğretmenlerin özerklik algılarının lisans ve lisansüstüne göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Ancak örgüt ikliminde farklılık çıkmıştır. Bu farklılık yüksek lisans mezunu öğretmenler lehinedir. Ayrıca, araştırma kapsamındaki öğretmenlerin örgüt iklimi ile öğretmen özerkliği genel boyutları arasında düşük düzeyde pozitif bir ilişki bulunurken yapılan regresyon analizinde, öğretmenlerin örgüt iklimi algılarının öğretmen özerkliği algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir ifade ile örgüt iklimi boyutundaki 100 birimlik artışın öğretmen özerkliği algılarını % 39,9 artırmaktadır.
Referanslar
Aydın, İ. (2018). Öğretmenlik kariyer evreleri ve öğretmenlerin mesleki gelişimi . Journal of Human Sciences, 2047-2065.
Ayık, A., & Savaş, M. (2014). Ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin okul iklimi ve örgütsel güven algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 203-220.
Bayrak, C., Altınkurt, Y., & Yılmaz, K. (2014). The relationship between school principals’ power sources and school climate. Anthropologist, 81-91.
Buyruk, H., & Akbaş, A. (2021). Öğretmenlerin mesleki profesyonelliği ile özerkliği arasındaki ilişkiye dair bir çözümleme. Eğitim ve Bilim, 431-451.
Cohen, J., McCabe, E., Michelli, N., & Pickeral, T. (2009). School climate: Research, policy, practice and teacher education. Teachers College Record, 1-11.
Çolak, İ., & Altınkurt, Y. (2017). Okul iklimi ile öğretmenlerin özerklik davranışları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 33-71.
Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The ''what'' and ''why'' of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behaviour. Psychological Inquiry, 227-268.
Kurt, T., & Çalık, T. (2010). Okul iklimi ölçeği’nin (OİÖ) geliştirilmesi [Development of the school climate scale (SCS)]. Eğitim ve Bilim, 167-180.
Patrick, H., Ryan, A. M., & Kaplan, A. (2007). Early adolescents’ perceptions of the classroom social environment, motivational beliefs, and engagement. Journal of Educational Psychology, 83–98.
Sulak, T. (2016). School climate and academic achievement in suburban schools. Education and Urban Society,, 672-684.
Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.
Yılmaz, K., & Altınkurt, Y. (2013). Örgütsel iklim ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: geçerlik ve güvenilirlik çalışması. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1-11.
Yılmaz, K., Altınkurt, Y., & Kesim, E. (2014). The relationship between school climate and the workaholism tendencies of teachers. Anthropologist, 277-288.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.