İlkokullarda Yetiştirme Eğitim Programı (İYEP) Uygulamasının 3. ve 4. Sınıf Öğrencileri Arasında Yaşanan Empati ve Çatışma Temelli Sorunların Çözümüne Olan Katkısının Öğretmenlerin Gözlemleriyle İncelenmesi

İlkokullarda Yetiştirme Eğitim Programı (İYEP) Uygulamasının 3. ve 4. Sınıf Öğrencileri Arasında Yaşanan Empati ve Çatışma Temelli Sorunların Çözümüne Olan Katkısının Öğretmenlerin Gözlemleriyle İncelenmesi


Özet Görüntüleme: 163 / PDF İndirme: 83

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Çatışma, empati, ilkokullarda yetiştirme eğitim programı(İYEP), öğretmen

Özet

Bu araştırmanın amacı, ilkokullarda  yetiştirme eğitim programı (İYEP)  uygulamasının 3. ve 4. sınıf öğrencileri  arasında yaşanan empati ve çatışma temelli sorunların çözümüne yönelik olarak öğretmenlerin görüşlerine göre incelemektir. Durum çalışması yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu İzmir ilinde görev yapan 10 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle tematik analiz yapılmış ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; ilkokullarda yetiştirme programına katılan öğrencilerle akranları arasında empati kuramamadan dolayı karşılıklı sorunların yaşandığı ve bu sorunların çatışma süreçlerini artırdığı görülmektedir. İlkokullarda yetiştirme programının öğrencileri çatışmalarını çözmek için uyguladıkları strateji ve taktikler çoğunlukla geri çekilme olarak görülmektedir. Akademik anlamda Türkçe okuma yazma eksikliğinden kaynaklı kendilerini fiziksel olarak uzaklaşma ve konuşmama gibi davranışlar; kimi öğrencilerin ise sınıfta otorite kaynağı ve ara bulucu olarak gördükleri öğretmenlere şikayet ettikleri görülmektedir. akademik olarak başta Türkçe ve matematik dersleri olmak üzere genel olarak okulda bulunduğu tüm zamanlarında yaşadıkları başarısızlık duygusu akranlarıyla  empati geliştirememeleri ve bunun sonucunda kendilerini yetersiz hissetme, ikinci plana atılma, suskunluk (geri çekilme) ve derslere odaklanama gibi psiko-sosyal sıkıntılar yaşadıklarını göstermektedir. İYEP sayesinde öğrencilerin psiko-sosyal açıdan ilişkilerinde birbirlerine karşı empati süreçlerinin geliştiği ve çatışmaların azaldığı görülmektedir.

Referanslar

Akın, M. H. (2009). Siyasal Toplumsallaşma Sürecinde Gençlik -Teorik Ve Uygulamalı Bir Çalışma-. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 153-183.

Basım, H. N., Çetin, F., & Tabak, A. (2009). Beş Faktör Kişilik Özelliklerinin Kişilerarası Çatışma Çözme Yaklaşımlarıyla İlişkisi. Turk Psikoloji Dergisi, 20-34.

Björkqvist, K., Österman, K., & Kaukiainen, A. (2000). Social intelligence− empathy= aggression? Aggression and violent behavior, 191-200.

Bowen, G. (2009). Nitel Araştırma Yöntemi Olarak Doküman Analizi. Nitel Araştırmalar Dergisi, 27-40.

Boyacı, A. (2008). Eğitim Sosyolojisi ve Felsefesi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi.

Çaycı, B., & Demir, M. K. (2006). Okuma Ve Anlama Sorunu Olan Öğrenciler Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi , 437-458 .

Dökmen., Ü. (1996). Sanatta ve Günlük Yaşamda İletişim Çatışmaları ve Empati. İstanbul: Sistem.

Johnson, W., & Johnson, T. (2004). Implementing the “Teaching Students To Be Peacemakers Program. Theory Into Practice, 69- 79.

Korkut, F. (2004). Okul Temelli Önleyici Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Ankara: Anı.

MEB. (2019). İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP). https://tegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_05/21135108_iyep_2019.pdf adresinden alındı

Mischel, W., DeSmet, A., & Kross, E. (2006). Self-regulation in the service of conflict resolution. The handbook of conflict resolution: Theory and practice, 294-314.

Rehber, E., & Atıcı, M. (2009). İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin empatik eğilim düzeylerine göre çatışma çözme davranışlarının incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,, 323-342.

Sardoğan, M., & Karahan, T. (2015). Kişilik gelişimi. Ankara: Pegem Akademi.

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Türk, F. (2018 ). An Examination of Empathic Tendency, Self-regulation and Self-efficacy as Predictors of Conflict Resolution Skills in Adolescents . Universal Journal of Educational Research, 994-1004.

Türnüklü, A. (2006). Sınıf ve Okul Disiplinine Çağdaş Bir Yaklaşım: Onarıcı Disiplin. Ankara: Ekinoks.

Türnüklü, A., Kaçmaz, T., İkiz, E., & Balcı, F. (2009). Liselerde öğrenci şiddetinin önlenmesi: Anlaşmazlık çözümü, müzakere ve akran–arabuluculuk eğitim programı. Ankara: Maya Akademi.

Valente, S., & Lourenço, A. A. (2020). Conflict in the classroom: How teachers’ emotional intelligence influences conflict management. Frontiers in Education, 1–10.

Wied, M., Branje, J., & Meeus, H. (2007). Empathy and Conflict Resolution in Friendship Relations among Adolescents. Aggressive Behavior, 48- 55.

Yayınlanmış

2023-10-09

Nasıl Atıf Yapılır

İlkutlu, A. O., Yıldız, Y., Güleş, S., & Meşe, M. (2023). İlkokullarda Yetiştirme Eğitim Programı (İYEP) Uygulamasının 3. ve 4. Sınıf Öğrencileri Arasında Yaşanan Empati ve Çatışma Temelli Sorunların Çözümüne Olan Katkısının Öğretmenlerin Gözlemleriyle İncelenmesi: İlkokullarda Yetiştirme Eğitim Programı (İYEP) Uygulamasının 3. ve 4. Sınıf Öğrencileri Arasında Yaşanan Empati ve Çatışma Temelli Sorunların Çözümüne Olan Katkısının Öğretmenlerin Gözlemleriyle İncelenmesi. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(3), 252–259. Geliş tarihi gönderen https://jmedusci.com/index.php/pub/article/view/32

Sayı

Bölüm

Makaleler