Türk ve Suriyeli Öğrencilerin Geleceklerine Ait Kariyer Kaygılarının Karşılaştırılması

Türk ve Suriyeli Öğrencilerin Geleceklerine Ait Kariyer Kaygılarının Karşılaştırılması


Özet Görüntüleme: 121 / PDF İndirme: 70

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Kariyer kaygısı, aile etkisi, Türk ve Suriyeli öğrenciler

Özet

Bu araştırmanın amacı, Türk ve Suriyeli öğrencilerin kariyer kaygılarının sosyo-demografik değişkenlere göre aile ve meslek seçimine yönelik etkisini incelemektir. Araştırmanın evreni 2022-2023 eğitim-öğretim senesinde Ankara ili içerisinde eğitimini sürdüren Türk ve Suriyeli ortaokul öğrencileri; örneklem grubunu 25 Türk ve 25 Suriyeli öğrenci oluşturmaktadır. Veriler anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Öğrencilerin kariyer kaygılarını tespit edebilmek için kariyer kaygısı ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler betimsel analizi yapılmış ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; öğrencilerin meslek tercih edilmesine yönelik kariyer kaygılarının cinsiyete, sınıf düzeyine, ebeveynin çocuğa karşı olan tutumuna bağlı olacak şekilde anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğrencilerde aile etkisine yönelik olarak yaşanmakta olan kariyer kaygılarının ise ebeveynin çocuğa karşı olan tutumuna ve ailenin aylık gelir düzeyi göz önünde bulundurularak bunlara uygun şekilde anlamlı farklılık meydana geldiği ifade edilmiştir. Ayrıca, Türk ve Suriyeli öğrencilerin hem aile etkisine yönelik kariyer kaygılarının seviyesi hem de genel kariyer kaygıları düşük seviyede olduğu; meslek tercih edilmesine yönelik olan kariyer kaygıları ise orta seviyede olduğu; Suriyeli öğrenciler Türk öğrencilere göre daha fazla kaygılı olduğu tespit edilmiştir.

Referanslar

Akkoç, F. (2009). Lise Öğrencilerinin Kariyer Düşüncelerini Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Ayyıldız, Y. (2015). Meslek Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Sosyo-Demografik Özelliklerine Göre İşsizlik Kaygılarının İncelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 175-187.

Bacanlı, F., & Sürücü, M. (2011). İlköğretim Öğrencilerinin Kariyer Gelişimleri İle Ebeveyne Bağlanmaları Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 679–700.

Daniels, L. M., Stewart, T. L., Stupnisky, R., Perry, R. P., & Verso, T. L. (2011). Relieving career anxiety and indecision: the role of undergraduate students’ perceived control and faculty affiliations. Soc Psychol Educ., 409–426.

Gündüz, H. Ç., & Yılmaz, F. N. (2016). Lise öğrencilerinin kariyer kaygılarını belirlemeye yönelik ölçek geliştirme çalışması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1008-1022.

Karakul, A. K. (2020). Türkiye’de Üniversite Mezunlarının İşsizliğini Etkileyen Değişkenlerin Sayısal Analizi. Troyacademy , 83-106.

Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kula, K. Ş., & Saraç , T. (2016 ). Üniversite Öğrencilerinin Gelecek Kaygısı. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 227-242.

Kuzgun, Y. (2009). Meslek Rehberliği ve Danışmanlığına Giriş. Ankara: Nobel Yayınevi.

MEB. (2022). Suriyeli okul çağı nufüsu. www.meb.gov.tr adresinden alındı

Öztemel, K. (2013). Lise Öğrencilerinin Kariyer Karar Verme Güçlüklerinin Yordayıcıları Olarak Algılanan Sosyal Destek ve Cinsiyet. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 241–257.

Sharf, R. S. (2017). Kariyer Gelişim . K. Öztemel, & F. Bacanlı içinde, Kuramlarının Kariyer Danışmasına Uygulanması (s. 2-17). Ankara: Pegem Akademi.

Super, D. (1990). A life span, life-space approach to career development. D. Brown, & L. Brooks içinde, Career Choice and Development (s. 197–261). San Francisco: Jossey–Bass.

Şimşek, B. (2022, Ağustos 24). Suriyelilerin Türkiye’de vatandaş olma ve oy kullanma koşulları neler? BBC News Türkçe. : https://www.bbc.com/turkce/articles/c1rereyd30ro adresinden alındı

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Taşlıyan, M., Arı , N., & Duzman, B. (2011). İnsan Kaynakları Yönetiminde Kariyer Planlama Ve Kariyer Yönetimi: İİBF Öğrencileri Üzerinde Bir Alan Araştırması. Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 11-20.

Traş, Z., & Gökce, Z. (2017). Lise Öğrencilerinin Kariyer Karar Verme Güçlükleri ve Ego Kimlik Statülerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 58-69.

TÜİK. (2022). İşsizlik Oranları. www.tuik.gov.tr adresinden alındı

Vignoli, E. (2015). (). Career indecision and career exploration among older French dolescents: the specific role of general trait anxiety and future school and career anxiety. Journal of Vocational Behavior, 10-16.

Yeşilyaprak, B. (2011). Mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı: Kuramdan uygulamaya. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Yeşilyaprak, B. (2012). Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığına Giriş. B. Yeşilyaprak içinde, Mesleki Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı Kuramdan Uygulamaya (s. 12-30). Ankara: Pegem Akademi.

Yayınlanmış

2023-10-09

Nasıl Atıf Yapılır

Bilgir, D., & Algan Bilgir, S. (2023). Türk ve Suriyeli Öğrencilerin Geleceklerine Ait Kariyer Kaygılarının Karşılaştırılması: Türk ve Suriyeli Öğrencilerin Geleceklerine Ait Kariyer Kaygılarının Karşılaştırılması. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(3), 142–152. Geliş tarihi gönderen https://jmedusci.com/index.php/pub/article/view/29

Sayı

Bölüm

Makaleler