Examining the Effects of Teachers' Innovative Work Behaviors on Their Performance and Job Satisfaction
Öğretmenlerin Yenilikçi İş Davranışlarının Performanslarına ve İş Tatminlerine Etkisinin İncelenmesi
Özet Görüntüleme: 36 / PDF İndirme: 17
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13885081Anahtar Kelimeler:
Bireysel iş performansı, iş tatmini, öğretmen, yenilikçi iş davranışıÖzet
Bu çalışmanın temel amacı, öğretmenlerin görüşlerine göre öğretmenlerin yenilikçi iş davranışlarını performansları ve iş tatmin düzeylerini ölçmek, aralarındaki olası ilişkiyi incelemek ve demografik değişkenler açısından anlamlı farklılıkları belirlemektir. Araştırma, ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin iş tatmini, yenilikçi iş davranışı ve bireysel iş performans algılarının ortalamanın üstünde olduğu söylenebilir. Cinsiyete göre incelemede; kadınların bireysel iş performans algısı erkeklerden daha yüksek çıkmıştır. Yaş göre incelemede; öğretmenlerin iş tatmini boyutunda; 20-30 ve 31-40 yaşındaki öğretmenlerin iş tatmini algıları 41-50 yaş arası öğretmenlerden daha yüksek çıkmıştır. Bireysel iş performans boyutunda; 20-30 yaş arasındaki öğretmenlerin bireysel iş performans algıları 31-40 ve 51-60 yaş arası öğretmenlerden daha yüksek çıkmıştır. Medeni durumlarına göre incelemede; evlilerin yenilikçi iş davranışı ve bireysel iş performans algısı bekarlarda daha yüksek çıkmıştır. Mesleki deneyime göre incelemede; öğretmenlerin iş tatmini boyutunda; 6-10 yıl arası ve 11-15 yıl arası mesleki deneyime sahip öğretmenlerin iş tatmini algıları 16-20 yıl arası ve 20 yıl ve üzeri arası öğretmenlerden daha yüksek çıkmıştır. Çalıştığı kurum türüne göre incelemede; ilkokulda çalışan öğretmenlerin yenilikçi iş davranışı algıları lisede çalışan öğretmenlerden daha yüksek çıkmıştır. Ortaokulda çalışan öğretmenlerin bireysel iş performans algıları ilkokul ve lisede çalışan öğretmenlerden daha yüksek çıkmıştır. Son olarak araştırma kapsamındaki öğretmenlerin algılarına göre iş tatmini ve yenilikçi iş davranışı genel boyutları arasında düşük düzeyde pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Yine iş tatmini ve bireysel iş performans genel boyutları arasında düşük düzeyde pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Son olarak yenilikçi iş davranışı ve bireysel iş performans genel boyutları arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca öğretmenlerin yenilikçi iş davranış algılarının öğretmenlerin iş tatmini algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir ifade ile öğretmenlerin yenilikçi iş davranış boyutundaki 100 birimlik artışın öğretmenlerin iş tatmini algılarını % 33,5 artırmaktadır. Öğretmenlerin yenilikçi iş davranış algılarının öğretmenlerin bireysel iş performans algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordadığı anlaşılmaktadır. Diğer bir ifade ile öğretmenlerin yenilikçi iş davranış boyutundaki 100 birimlik artışın öğretmenlerin bireysel iş performans algılarını % 44,6 artırmaktadır.
Referanslar
Alonso, C., Fernández-Salinero, S., & Topa, G. (2019). The impact of individual and collaborative job crafting on Spanish teachers' well-being. Education Sciences, 1–9.
Aziri, B. (2011). Job Satisfaction: a Literature review. The Japanese Journal of Pharmacology, 1037–1042.
Dokuz, O. (2023). Öğretmenlerin Psikolojik Sağlamlık Ve Yenilikçi İş Davranışına İlişkin Algıları . Denizli : Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Gözcü, H. (2019). Spor Merkezi Yöneticilerinin Liderlik Tarzlarının Çalışan Performansı İle İlişkisi . Sakarya : Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi.
Hsiao, H., Chang, J. C., Tu, Y. L., & Chen, S. (2011). The Influence of Teacher Self Efficacy on Innovative Work Behavior. International Conference on Social Science and Humanity, 233-237.
Ismail, A., & Mydin, A. (2019). The Impact of Transformational Leadership and Commitment on Teachers’ Innovative Behaviour. In 4th ASEAN Conference on Psychology, Counselling, and Humanities (ACPCH ). İstanbul: Atlantis Press.
Izzati, U. A. (2018). The Relationships between Vocational High School Teachers . Organizational Climate and Innovative Behavior., 343–345.
Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Keser, A., & Bilir, B. (2019 ). İş Tatmini Ölçeğinin Türkçe Güvenilirlik Ve Geçerlilik Çalışması. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 229-240.
Li, X., & Zheng, Y. (2014). The Influential Factors of Employees’ Innovative Behavior and the Management Advices. Journal of Service Science and Management, 446–450.
Mirzajani, H., Bayekolaei, M. D., Kookandeh, M. R., Rezaee, S. S., Kamalifar, A. A., & Shani, H. R. (2016). Smart Schools an Innovation in Education: Malaysian’s Experience. Asian Journal of Education and Training, 11–15.
Suryaman, A. (2018). Indonesian private university lecturer performance improvement model to improve sustainable organizational Performance. International Journal of Higher Education, 59–68.
Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.
Töre, E. (2017). Entelektüel sermayenin yenilikçi iş davranışına etkisinin bilgi paylaşımı, özyeterlilik ve iç denetim odağı perspektifinden incelenmesi üzerine bir araştırma (Yayınlanmamış Doktora tezi). İstanbul : İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilemler Enstitüsü.
Xing, B., & Marwala, T. (2017). Implications of the Fourth Industrial Age on Higher Education. . Computers and Society.
Yean, T. F., Johari, J., & Yahya, K. K. (2016). Contextualizing Work Engagement and Innovative Work Behaviour: The Mediating Role of Learning Goal Orientation. The European Proceedings of Social & Behavioural Sciences.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Yönetim ve Eğitim Bilimleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.