Education Management in Primary Schools During the Pandemic: The Bingöl Example

Pandemi Sürecinde İlkokullarda Eğitim Yönetimi: Bingöl Örneği


Özet Görüntüleme: 42 / PDF İndirme: 8

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.1309877

Anahtar Kelimeler:

Eğitim yönetimi, okul yöneticisi, öğretmen, pandemi

Özet

Bu çalışmanın amacı, Covid-19 pandemisi döneminde ilkokullarda okul yöneticilerinin ve sınıf öğretmenlerinin eğitimi nasıl yönettiklerinin ve karşılaştıkları zorlukların incelenmesidir. Pandemi sürecinde Bingöl ilindeki okul yöneticilerinin ve sınıf öğretmenlerinin eğitim öğretime yönelik deneyimlerinin incelendiği bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları; 2022-2023 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde Bingöl merkezde görev yapmakta olan okul idarecileri ve sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Katılımcılardan 10 kişi yönetici pozisyonunda bulunmaktadır. Diğer katılımcılar her okuldan bir öğretmen seçilerek 20 sınıf öğretmeni ile görüşülmüştür. Araştırma sonucuna göre; pandemi sürecinde öğretmenlerin yaşamış oldukları zorluklar ve deneyimler, öğretmenlerin buna benzer süreçler karşısında tecrübe kazanmalarına sebep olmuştur. Teknolojiye uzak olan öğretmen ve öğrencilerin teknolojiyi daha etkin kullandıkları ve teknolojiye olan ilgilerinin arttığı görülmüştür. Öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin pandemi sürecinde edindikleri uzaktan eğitim tecrübesini daha sonra oluşabilecek olumsuz durumlarda da kullanabilecekleri görülmüştür. Pandemi sürecinde yapılan uzaktan eğitimin, örgün eğitimin yerini alamayacağı anlaşılmıştır. Fakat pandemiye benzer yaşanacak olumsuz durumlarda bu yöntemin kullanımı öğretmenler tarafından benimsenmiştir. Okul yöneticisi ve öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda pandemi sürecinde birçok olumsuz durumla karşılaşılmıştır. En fazla karşılaşılan sorunlar; öğretmenlerin ve öğrencilerin ilk defa böyle bir durumla karşılaşması neticesinde ne yapacaklarını bilememeleri, uzaktan eğitime ve teknoloji kullanımına uzak olmaları, öğrencilerden istenilen verimin alınamaması ve bunun sonucunda ortaya çıkan motivasyon düşüklüğü, internet kotasının yetersiz olmasından dolayı öğrencilerin derse girememesi ve öğrencilerin telefon, tablet, bilgisayar imkanının yetersizliğidir. Pandemi sürecinde okul yöneticilerinin ve sınıf öğretmenlerinin yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulmasına yönelik öneriler arasında uzaktan eğitime erişim konusunda sıkıntı yaşayan öğrencilere tablet ve internet imkanının sağlanması, öğretmen ve öğrencilerin motivasyonunun artırılması öne çıkmıştır. Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin, öğrencilerin dikkatini çekecek wep2 araçlarının önemi anlaşılmış ve öğretmenlerin bu araçları örgün eğitimde de kullanacakları görülmüştür. Pandemi sürecinde öğrencilerin motivasyonunu sağlamada öğretmenlerin dersi daha eğlenceli hale getiren wep2, okulistik, morpakampüs, wordwall ve Kahoot gibi araçların kullanımının önemli olduğu anlaşılmıştır. Pandemi sürecinde velilerin motivasyonunu artırmaya yönelik yapılan çalışmalarda öğretmenlerin yapmış olduğu rehberliğin önemi anlaşılmıştır.

Referanslar

Ann, A. (2015). Analysis of current challenges faced by managers in organization. Open University of Malaysia.

Connolly, M., James, C., & Fertig, M. (2017). The Difference between educational management and educational leadership and the importance of educational responsibility. Educational Management Administration & Leadership, 504-519.

Harris, A. (2020). Covid-19-School leadership in crisis? Journal of Professional Capital and Community.

Karadağ, E., & Yücel, C. (2020). Yeni tip Koronavirüs pandemisi döneminde üniversi telerde uzaktan eğitim: Lisans öğrencileri kapsamında bir değerlendirme çalışması. Yükseköğretim Dergisi, 181–192.

Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kniffin, K. M., Narayanan, J., Anseel, F., & Antonakis, J. (2020). Covid-19 and the workplace: Implications, issues, and insights for future research and actions.

Lynch, R., Asavisanu, P., Rungrojngarmcharoen, K., & Ye, Y. (2020). (). Educational management. Oxford : Oxford University Press.

Mustajab, D., Bauw, A., Irawan, A., Rasyid, A., Akbar, M. A., & Hamid, M. A. (2020). Covid-19 pandemic: What are the challenges and opportunities for e-leadership? Fiscaoeconomia, 483-497.

Özer, M. (2020). Educational policy actions by the ministry of national education in the times of COVID-19. Pandemic in Turkey. . Kastamonu Education Journal, 1124- 1129.

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.

UNESCO. (2020). Supporting teachers and education personnel during times of crisis. . https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000373338/PDF/373338eng.pdf.multi adresinden alındı

WHO. (2020). Mental health and psychosocial considerations during the COVID-19 outbre ak. . https://www.who.int/publications/i/item/WHO 2019-nCoV-MentalHealth-2020. adresinden alındı

Yayınlanmış

2024-07-27

Nasıl Atıf Yapılır

Şenlik, R., & Şenlik, A. (2024). Education Management in Primary Schools During the Pandemic: The Bingöl Example: Pandemi Sürecinde İlkokullarda Eğitim Yönetimi: Bingöl Örneği. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(2), 175–190. https://doi.org/10.5281/zenodo.1309877