Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerisine Okul Müdürü Liderliğinin Etkisi: Farklı Değişkenlerle Analizi

Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerisine Okul Müdürü Liderliğinin Etkisi: Farklı Değişkenlerle Analizi


Özet Görüntüleme: 31 / PDF İndirme: 49

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Sınıf yönetim becerisi, paternalist liderlik davranışı, okul müdürü, öğretmen

Özet

Bu araştırmanın amacı, öğretmenin sınıf yönetimi davranışına okul müdürü liderliğinin etkisini araştırmaktır. İlişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilen araştırmada çalışma grubunu, Konya ili ve ilçelerinde görevli öğretmenler (N=610) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Okul Müdürlerinin Paternalist Liderlik Davranışları Ölçeği ile Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların sınıf yönetimi beceri tutumları fiziksel düzen ve yönetimi, zaman yönetimi, plan program yönetimi, davranış yönetimi alt boyutlarında ve ölçek genel boyutundaki erkeklerden daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin yaşlarına göre, 20-30 yaş arası öğretmenlerin okul müdürlerinin paternalist liderlik davranışları algısı 41-50 yaşındaki öğretmenlere göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bekar öğretmenlerin okul müdürünün paternalist liderlik davranışları algısı evli öğretmenlere göre daha yüksek çıkmıştır. Ortaokulda görev yapan öğretmenlerin Yardımsever Liderlik algısı lisede görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek çıkmıştır. İlkokulda görev yapan öğretmenlerin Fiziksel Düzen ve Yönetimi algısı ortaokulda görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek çıkmıştır. Ayrıca İlkokul, Ortaokul ve diğer eğitim kademelerinde görev yapan öğretmenlerin Fiziksel Düzen ve Yönetimi algısı lisede görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek çıkmıştır. İlkokul ve diğer eğitim kademelerinde görev yapan öğretmenlerin Plan Program Yönetimi algısı ortaokul ve lisede görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek çıkmıştır. İlkokul kademelerinde görev yapan öğretmenlerin Davranış Yönetimi algısı ortaokul ve lisede görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek çıkmıştır. İlkokul ve diğer eğitim kademelerinde görev yapan öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerileri genel algısı ortaokul ve lisede görev yapan öğretmenlere göre daha yüksek çıkmıştır. Korelasyon analizine ilişkin bulgulara göre; araştırma kapsamındaki katılımcıların Yardımsever Liderlik ile Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeği genel boyutu ile Fiziksel Düzen ve Yönetimi, Zaman Yönetimi, Plan Program Yönetimi alt boyutları arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca Okul Müdürünün Paternalist Liderlik Davranışları Genel boyutu Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerileri Ölçeğinin genel boyutu ile Fiziksel Düzen ve Yönetimi, Zaman Yönetimi, Plan Program Yönetimi ve Davranış Yönetimi alt boyutları arasında anlamlı, düşük düzeyde ve pozitif bir ilişki vardır. Katılımcıların yardımsever liderlik alt boyutu  algılarının Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Beceri algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordamaktadır. Yine katılımcıların çıkarcı liderlik alt boyutu algılarının Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Beceri algılarını anlamlı bir şekilde pozitif yönde yordadığı anlaşılmaktadır.

Referanslar

Ayhan, Z. (2022 ). Sağlık İle İlgili Faktörlerin Yaşlı Mutluluğu Üzerine Etkisi. Journal of Academic Opinion, 10-22.

Cesur, D. (2015). Paternalist liderlik ve örgüt kültürü ilişkisi: Sakarya Üniversitesi örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Chen, X., Eberly, M., Chiang, T., Farh, J., & Cheng, B. (2011). Affective trust in Chinese leader: Linking paternalistic leadership to employee performance. Journal of Management, 796-819.

Cheng, B., Chou, L., Wu, T., Huang, M., & Farh, J. (2004). Paternalistic leadership andsubordinate responses: Establishing a leadership model in Chinese organizations. Asian Journal of Social Psychology, 89-117.

Çalışkan, S. (2010). The interaction between paternalistic leadership style, organizational justice and organizational citizenship behaviour: A study from Turkey. China-USA Business Review, 67-80.

Dağlı, A., & Ağalday, B. (2017). Developing a Headmasters’ Paternalistic Leadership Behaviours Scale in Turkey. Journal of Education and Practice , 190-201.

Duran, N., Önal, A., & Kurtuluş, C. (2006). E-Öğrenme Ve Kurumsal Eğitimde Yeni Yaklaşım Öğrenim Yönetim Sistemleri. . Akademik Bilişim, 6-20.

Farh, J., & Cheng, B. (2000). A cultural analysis of paternalistic leadership in Chinese organizations. London: Macmillan.

Hasan, N., & Singhal, V. (2020). Emergence of Mobile Learning: Future for Distance Learning. Our Heritage, 9476-9480.

Huse, M., & Mussolino, D. (2008). Paternalism and governance in family firms. Nova Scotia: ICSB World Conference.

Işlak, O., & Gök, R. (2022). ilkokulda çevrimiçi ders sürecinde Sınıf Yönetimi Becerileri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 350-366.

Johnson, A. (2020). Online teaching with ZOOM: A guide for teaching and learning with videoconference platforms. . Aaron Johnson.

Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kaygısızel, E. (2015). The relationship between paternalistic leadership leader-member exchange (lmx) and job stress. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul: Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Martinez, P. (2003). Paternalism as a positive form of leader-subordinate exchange: Evidence from Mexico. Journal of Iberoamerican Academy of Management, 227-242.

Pellegrini, E., & Scandura, T. (2006). Leader-member Exchange (LMX), Paternalism and delegation in the Turkish business culture: An empirical investigation. Journal of International Business Studies, 264- 279.

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.

Yaman, T. (2011). Yöneticilerin paternalist (babacan) lider davranışlarının çalışanların örgütsel özdeşleşmelerine, iş performanslarına ve işten ayrılma niyetlerine etkisi: Özel sektörde uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Ankara: Kara Harp Okulu.

Yukl, G. (2008). Leadership in Organizations. New Jersey: Prentice Hall.

Yayınlanmış

2023-07-29

Nasıl Atıf Yapılır

Ayhan, S. (2023). Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerisine Okul Müdürü Liderliğinin Etkisi: Farklı Değişkenlerle Analizi: Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Becerisine Okul Müdürü Liderliğinin Etkisi: Farklı Değişkenlerle Analizi. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(2), 128–141. Geliş tarihi gönderen https://jmedusci.com/index.php/pub/article/view/26

Sayı

Bölüm

Makaleler