Examining the Effects of Toxic Administrator Behaviors on Teachers' Classroom Management Style

Toksik Yönetici Davranışlarının Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Stillerine Etkisinin İncelenmesi


Özet Görüntüleme: 49 / PDF İndirme: 19

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14639073

Anahtar Kelimeler:

Okul müdürü, öğretmen, toksik liderlik, sınıf yönetimi stilleri

Özet

Bu araştırmada, öğretmenlerin görüşlerine göre, toksik yönetici davranışlarının öğretmenlerin sınıf yönetimi stillerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucuna göre; toksik liderlik genel puan ortalaması 1,83±0,91 olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin sınıf yönetimi stilleri genel tutum puan ortalaması 3,29±0,43 olduğu çıkmıştır. Sonuç olarak araştırmaya katılan öğretmenlerin toksik liderlik algıları ortalamanın çok altında ve sınıf yönetimi stilleri  algıları ortalamanın üstünde çıktığı görülmektedir. Cinsiyete göre incelemede, araştırmaya katılan öğretmenlerin toksik liderlik ve sınıf yönetimi stil algıları erkek veya kadın olmasına göre değişmemektedir. Medeni duruma göre incelemede, araştırmaya katılan öğretmenlerin toksik liderlik ve sınıf yönetimi stil algıları evli veya bekar olmasına göre değişmemektedir. Öğrenim durumuna göre incelemede, toksik liderlik genel boyutunda lisansüstü mezunu olan öğretmenlerin toksik liderlik algıları lisans mezunu olanlara göre daha fazla çıkmıştır. Diğer taraftan sınıf yönetimi stilleri algıları lisans veya yüksek lisans mezuniyet durumuna göre değişmediği ortaya çıkmıştır. Yaş gruplarına göre incelemede, katılımcıların toksik liderlik genel boyutunda; 31-40 yaş arası öğretmenlerin toksik liderlik algısı 41-50 ile 51 yaş ve üzeri olan öğretmenlerden daha fazla çıkmıştır. Sınıf yönetim stilleri ile yaş grupları arasında istatistiki yönden herhangi bir farklılık çıkmamıştır. Hizmet yılı gruplarına göre incelemede, katılımcıların toksik liderlik genel boyutunda, 11-15 yıl arası hizmet yılı öğretmenlerin toksik liderlik algısı 20 yıl ve üzeri hizmet yılı olan öğretmenlerden daha fazla çıkmıştır. Sınıf yönetim stilleri ile hizmet yılı grupları arasında istatistiki yönden herhangi bir farklılık çıkmamıştır. Diğer yandan öğretmenlerin toksik liderlik toplam puanları ile sınıf yönetimi stilleri toplam puanları algıları arasında istatistiki yönden anlamlı bir farklılık çıkmamıştır. Ayrıca öğretmenlerin toksik liderlik toplam puan algılarının sınıf yönetimi stilleri  toplam puan algılarını herhangi bir  şekilde yordamamaktadır.

Referanslar

Aktan, S., & Sezer, F. (2018). Sınıf yönetimi stilleri ölçeği’nin psikometrik özelliklerininincelenmesi. Kastamonu Education Journal, 439-449.

Aslanargun, E. (2009). The power sources that principals handle in Turkish public elementary and secondary school administration. Ankara University.

Bozkurt, S., Çoban, Ö., & Çolakoğlu, M. H. (2020). Örgütsel güven düzeyi ve toksik liderlik davranışları ilişkisinde örgütsel bağlılığın aracı etkisi. . Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 704-719.

Çelebi, N., Güner, H., & Yıldız, V. (2015). Toksik liderlik ölçeğinin geliştirilmesi. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 249-268.

Çetinkaya, H., & Ordu, A. (2018). Okul yöneticilerinin toksik (zehirli) liderlik davranışları ile öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15-28.

Dahlan, M. A., Omar, R., & Kamarudin, S. (2024). Influence of Toxic Leadership Behaviour on Employee Performance in Higher Educational Institutions in Saudi Arabia. International Journal of Organizational Leadership, 79-101.

Demirdağ, S. (2018). The perceptions of academicians on organizational toxicity. Kastamonu Education Journal, 1319-1334.

İlhan, H., & Çelebi, N. (2021). Okul Müdürlerinin toksik liderlik davranışlarının öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarına etkisi. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulam, 201-223.

Kahveci, G., Bahadır, E., & Karagül Kandemir, İ. (2019). Okul yöneticilerinin toksik liderlik davranışları ile öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ara sındaki ilişkinin incelenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakülte si Dergisi, 225-249.

Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Klahn Acuña, B., & Male, T. (2024). Toxic leadership and academics’ work engagement in higher education: A cross-sectional study from Chile. Educational Management Administration & Leadership, 757-773.

Marzano, R., & Marzano, J. (2003). The key to classroom management. Educational leadership, 6-13.

Şenol, N., & Taş, S. (2024). The Corrosive Effect of School Administrators as Toxic Leaders on Teacher Accountability. Kastamonu Education Journal, 702-717.

Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.

Tabachnick, B., & Fidell, L. (2013). Using Multivariate Statistics. Boston : Pearson.

Turan, S. (2020). Liderlik nedir? . Ankara: Pegem Akademi.

Yayınlanmış

2024-12-31

Nasıl Atıf Yapılır

Demiröz, B., Kaynar, G., Aşçı, H., Demiröz, S., & Bediz, V. (2024). Examining the Effects of Toxic Administrator Behaviors on Teachers’ Classroom Management Style: Toksik Yönetici Davranışlarının Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Stillerine Etkisinin İncelenmesi. Yönetim Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(4), 326–334. https://doi.org/10.5281/zenodo.14639073

Sayı

Bölüm

Makaleler